Munkealteret 61
.
Munkealteret 60
.
Munkealteret 59
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
5335367
Sted- og lokalitetsnummer
060203-35
Anlæg
Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.); Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2012 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bautasten, 1,5 x 1,5 x 0,5 m.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTre isoleret staaende Bautastene [sb.nr. 33-35]. I Nærheden af N:33 ligger der en stor Granitblok, som i Folkemunde kaldes Munkealteret. Der er aldeles intet mærkeligt ved denne Sten.-
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid3 Bavtasten [sb.nr. 33-35]. F.M. 1912.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterBautasten indmålt med GPS. Afsprængning i vestdelen af toppen. Måler 140 x 130 x 45 cm.
2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiEn oprejst gnejsblok, flad på den ene side. Der er spor af en mejselboring i stenen, hvorigennem den er sprængt. Nuværende størrelse er 1,5 x 0,5 m i længde og bredde og højden er 1,5 m over jorden. Stenen står blot ca. 5 m SØ for sb 34 i en lysning i en granplantning og tæt syd for en gammel materialegrav. Muligvis er der tale om sagnstenen "Munkealteret", som oprindelig har været større, men er sprængt og senere opfattet som en bautasten og rejst op. Sagnstenen Munkealteret skal tidligere have ligget omtrent på dette sted. Sagn: Stenen vender sig, når den lugter nybagt brød.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links