Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533523
Sted- og lokalitetsnummer
060203-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 5335-24, 23. Lille høj, aflang; største tværmål 15 m. I toppen et hul, 6 x 4 m vidt og 1 m dybt. Græsbevokset i rand af plantage.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn mindre lynggroet Gravhøi, noget vestlig fra Gaarden, den er ubeskadiget. Bevoksning: 1985: Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille græsbevokset Høj i Rand af Plantage, tæt vest for Vasegaard. Højens Form lidt aflang. Største Tvm. 15 m. I Toppen et stort, 6 x 4 m vidt, 1 m dybt Hul.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, væsentlig større end angivet i fredningstekst. 2 x 27 x 23 m. I toppen krater ca. 6 x 4 m, 0,5 m dybt. Sydfod muligvis noget afgravet i ældre tid, her ses, hvad der vistnok er en gammel råstofgrav, dog næppe over 1 m dyb. Her er tippet et stort vognlæs marksten af inden for det sidste årstid. Stenene ligger indtil 8 m fra højfoden. Dette påtales dog ikke, idet ingen var at træffe på "Vasegård". Ca. 30 m øst for højen står en af børn bygget legehytte i form af et spinkelt lægteskelet med tagplader. Hytten er ikke af ny dato og står i ret tæt skov. Bevoksning: 1985: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links