Det centrale Billund, 2019. Billund Centret rummer bibliotek, borgerservice, teatersal, café, mødelokaler og kirke. Mod nordøst ses en del af lufthavnen og LEGOLAND, mens Lalandia ligger uden for kortudsnittet mod nordøst. Butikstorvet med specialforretninger er nabo til LEGO House. Med en frilægning af Billund Bæk skal turistattraktionerne mod øst forbindes med Butikstorvet via en forlængelse af Skulpturstien for at forbedre sammenhængen mellem byen og turistområderne. LEGO Campus på Højmarksvej, indviet i 2019, er LEGO Gruppens første fase til et nyt hovedkvarter.
.

Befolkning og areal i Billund Kommunes byer med mindst 200 indbyggere (2019).

.

Billund har en befolkning på 6.593 og et areal på 8,2 km2. Byen ligger 13 km øst for Grindsted og 25 km vest for Vejle på Grindsted Hedeslette, tæt på den sidste istids Hovedstilstandslinje. Lufthavnsvej fører den gennemgående trafik nord om byen.

Billund er et trafikknudepunkt, en erhvervsby og en turistmagnet, der i høj grad er præget af LEGO Koncernens tilstedeværelse. Billund Lufthavn er Danmarks næststørste internationale lufthavn. Den nuværende terminal fra 2002 er tegnet af KHR Architecture, og i 2020 bliver lufthavnen udvidet med et såkaldt multihus tegnet af Friis & Moltke A/S.

På Ole Kirks Vej ligger byens første parcelhuse opført til LEGOs medarbejdere. Da den gamle landevej mellem Grindsted og Vejle blev ført syd om Hovedgaden, blev Billund Boligforenings nye afdelinger placeret syd for Grindstedvej, oftest i form af rækkehuse, fx ved Møllevej, Plougslundvej, Kærvej, Ved Søen og Bygager. På Vejlevej er et seksetagers hus rejst i 2014. Boligforeningens nyeste byggeri, Bolden og Hinkestenen, ligger i byens udkant mod syd.

Hovedgaden var tidligere den vigtigste handelsgade, men suppleres nu af supermarkeder på Buen og på Vejlevej.

Blandt Billunds grønne områder er dels Skulpturstien, der forbinder Billund Centret med LEGOLAND og Lalandia, dels parken ved Kærvej.

LEGOs første fabrik lå ved Hovedvejen. Virksomheden ligger nu i området mellem Åstvej og Højmarksvej, men har også arealer sammen med byens andre industrivirksomheder syd for Vejlevej. I efteråret 2019 blev et nyt 54.000 m2 stort hovedsæde, LEGO Campus, indviet på Højmarksvej. Det store byggeprojekt er tegnet af C.F. Møller Architects og forventes at stå færdigt 2021.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Billund er fra *1454, hvor formen Byllundt optræder. I senere belæg findes former som Billund (1510) og Billundt (1610). Navnet er sammensat af insektbetegnelsen bi og substantivet lund og sigter således til en mindre skov med bier. Samme navn findes som landsbynavn i Sønderjylland, men der ses ingen navnemæssig skelnen mellem de to landsbynavne i kilderne. Det er måske, fordi den sønderjyske landsby blev opslugt af Vojens i slutningen af 1900-tallet omtrent samtidig med Billund Lufthavns anlæggelse, og byen dér begyndte at vokse.

Mere om stednavne i kommune

Videre læsning

Læs mere om byer i Billund Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer