Et passagerfly letter fra startbanen i det åbne hedelandskab og stiger op mod den overskyede himmel. Billund Lufthavn, som markedsføres under navnet Billund Airport, blev anlagt nordøst for Billund af virksomheden LEGO i 1961 som en privat flyveplads; fra 1964 som egentlig lufthavn og fra 2007 samejet af seks kommuner, heriblandt Billund, Vejle og Kolding Kommuner. Lufthavnen beskæftigede i 2019 ca. 800 medarbejdere, og herfra afgår fly til nationale såvel som internationale destinationer.
.

Billund Lufthavns passagerterminal, hvor der bl.a. er toldfrit område, caféer og restauranter, er på 40.000 m2. Terminalen har kapacitet til årligt at ekspedere 3,5 mio. passagerer.

.

Med sine mange internationale ruter er Vestdanmarks største lufthavn ikke bare vigtig for Billund Kommune, men for det meste af Jylland og Fyn. Den betjener mange rejsende fra landsdelene og bringer samtidig turister til Billunds attraktioner.

Lufthavnen var i de første mange år efter grundlæggelsen i 1964 alene en lokal indenrigslufthavn med København som væsentligste destination. Senere kom charterruter til, og i 1984 gik den første udenrigsrute i luften. Derefter gik det stærkt med udviklingen af nye udenrigsruter.

I 1994 oversteg passagertallet på udenrigsruterne indenrigsruterne, og i 2019 gik mere end 95 % af trafikken til udenlandske destinationer. Lufthavnen har siden etableringen oplevet en uafbrudt vækst frem til coronakrisen i 2020, og den satte i 2019 ny rekord med 3,7 mio. passagerer og 74.000 tons luftfragt. I 2019 åbnede 15 nye ruter, og det blev før coronakrisen besluttet at udvide lufthavnen med henblik på at øge kapaciteten til 7 mio. passagerer årligt.

Med et overskud på 61,1 mio. kr. i 2018 har lufthavnen været en god forretning for ejerne, som i hovedsagen er Vejle, Kolding og Billund Kommuner, der tilsammen har ca. 75 % af aktiekapitalen. Horsens, Fredericia, Hedensted, Skanderborg og Ikast-Brande Kommuner ejer mindre andele. Selskabet hedder Billund Lufthavn A/S, men bruger i markedsføringen navnet Billund Airport.

Lufthavnen beskæftigede i 2019 alene ca. 800 medarbejdere. Hertil kommer et lignende antal medarbejdere i de øvrige virksomheder i lufthavnen. Ud over den nyere store passagerterminal rummer lufthavnen en ældre terminal, der huser Cargo Center Billund samt The Business and General Aviation Centre til bl.a. forretnings- og taxifly.

Videre læsning

Læs mere om Erhverv og arbejdsmarked i Billund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked