bro over vestgraven
.
nordgraven
.
østlige del af sydgraven
.

Faktaboks

Kommune
Langeland Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
441821
Sted- og lokalitetsnummer
090303-157
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1400 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skovsgård voldsted. Voldstedet består af en ca. 60 x 70 m stor firkantet banke, omgivet af en vandfyldt grav, hvis bredde varierer fra ca. 12-15 m i øst, syd og vest til ca. 25 m i nord. På banken ligger hovedbygningen, og en vejdæmning fører over den østre grav, en havebro over den søndre. I forlæn- gelse af den østre gravs nordlige ende og kun adskilt fra denne af en ca. 7-8 m bred dæmning, er en vandfyldt grav, der er ca. 80 m lang og ca. 25 m bred. Vest for denne er en ca. 30 m bred, sumpet strækning langs parkens vestgræn- se. En ca. 15 m bred dæmningsagtig ryg skiller nævnte sump fra det nuværende voldsteds vestgrav. Området udenfor det nuværende voldsted er bevokset med træer. Grænsen for det fredede areal følger mod øst gravens ydre overkant, mod nord og vest skellet mellem parken og den omliggende mark og mod syd den søndre gravs ydre over- kant og dennes forlængelse mod vest indtil skellet mellem parken og marken. Den eksisterende bebyggelse berøres ikke af denne fredning, der heller ikke omfatter broerne. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved afgravning og tilfyld- ning eller på nogen anden måde forstyrres. Ny bebyggelse må kun finde sted i samråd med rigsantikvaren. Det er til- ladt at fjerne den eksisterende bevoksning, forudsat stød og rødder ikke tages op. Ny beplantning må kun ske efter af- tale med rigsantikvaren. Bortset fra friholdelse for grøde og lignende må oprensning af voldgravene samt forsætlig ændring af vandstanden ikke finde sted uden forudgående henvendelse til rigsantikvaren.

Undersøgelseshistorie

1972
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorForefundet som beskrevet på fredningskartotekskort. Voldgraven opmudret 1982 (under arkæologisk tilsyn fra LMR) omkring brodæmningen over den østre grav. ** Seværdighedsforklaring ** Samspillet med de mere recente bygninger og det omgivende parkanlæg. Et offentligt tilgængeligt museum søges af Danmarks Naturfond indrettet på Skovsgård Hovedgård. Bevoksning: 1982: Græs og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links