Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
352312
Sted- og lokalitetsnummer
040109-19
Anlæg
Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1199 e.Kr.); Hegn/gærde, Udateret (dateret 500 f.Kr. - 1800 e.Kr.); Vej, Udateret (dateret 500 f.Kr. - 1800 e.Kr.)

Original fredningstekst

Del af jordvold omkring Pedersborg slotsbanke. Den bevarede del af volden er 390 alen lang og indtil 10 alen høj; den strækker sig i en bue vest for slotsbanken, hvorpå kirken senere er bygget, således som vist på den af landinspecteur Fritz 1880 optagne situationsplan, der er vedføjet det af ministeriet 1880 udgivne værk "Sjællands Stiftslandbykirker" som pl. 36. Volden er beplantet i hele sin udstrækning, og som vist på den citerede plan er der på 2 steder udskåret overgange i volden. Den nævnte vold fredlyses således for kommende tider under (direktionen for de antikvariske mindesmærker), at den in- gensinde under en mulkt af mindst 4 tdr. byg må beskadiges ved gravning eller på anden måde lide overlast. Træerne og den øvrige på volden nu stående plantning forbeholdes embe- det.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPræstehaven begrændses af en tilbageværende Rest af Volden omkring Pedersborg "Slotsbanke" (se Kortet i "Sjælands Stiftslandsbykirker") - nu fredlyst. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1883
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1934
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1972
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1973
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDel af jordvold omkring Pedersborg Slotsbanke. Halvkredsvold V for slotsbanken, hvor kirken nu ligger. 2 eller 3 steder er der sænkninger efter gennemgange i volden. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceEt snit lagt i voldfoden og det foranliggende terræn, hvor der fremkom rester af et gærde og en stenlagt vej.
1984
Museal udgravning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1992
Dyrkning/land- og skovbrug - Sorø Amts Museum, Arkæologisk AfdelingVed pløjning inden for halvkredsvolden fandtes sten og østersøkeramik.
1998
Byggeri og anlæg - Sorø Amts Museum, Arkæologisk AfdelingTilladelse fra amtet til udstykning nær den østlige sløjfede del ad halvkredsvolden ved Pedersborg Kirke. Lokalplan udarbejdes.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links