Dialektprøve i lydskrift. Hørsholm Kommune. Transkription af radioforedrag fra 1951. Teksten indgik samme år i Daguerreotypier.
En fem år gammel hat er skrækkelig umoderne, fuldkommen demodé, fra
syttenhundredeoghvidkål. En hat fra det virkelige syttenårhundredtal er et historisk
aktstykke (...). Mange unge vil nu sikkert svare mig som jeg selv engang svarede.
Dialektprøve i lydskrift. Hørsholm Kommune. Transkription af radioforedrag fra 1951. Teksten indgik samme år i Daguerreotypier.
Af .

Hørsholm Kommune har et højt uddannelses- og indkomstniveau, med Rungsted som den mest velhavende del. Flertallet taler standarddansk, for en dels vedkommende med decideret højkøbenhavnske former. Store socialt relaterede sprogforskelle finder man ikke, men det fintmærkende øre kan registrere en variation mellem umarkeret moderne københavnsk præget standard og et mere konservativt markeret højkøbenhavnsk, hvor man siger ma:ð(meget) med et lyst a, og hvor »Holte« næsten lyder som »halte«.

At dette højsocialt prægede talesprog ikke er uforanderligt, bliver tydeligt, når det sammenholdes med Karen Blixens sprog, som afspejler det højsociale sprog i 1800-tallet. Selv om Blixen var født i 1885, talte hun ligesom dem, der var født i ca. 1850 og før. Blixen havde samme mørke α i »hat« og »gammel«, men lysere a i »svare« og »mig«, ofte tydeligt konsonantisk r, men indimellem udeladt ð.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Hørsholm Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dialekt

Eksterne links