I Rungsted findes der to høje, der er opkaldt efter digteren Johannes Ewald: Den ene er i haven ved Rungstedlund, den anden, som ses her, ved Rungsted Havn. På toppen af højen står en mindesten med et portrætrelief af Ewald, udført af Vilhelm Bissen, samt et citat fra »Rungsteds Lyksaligheder. En Ode«

.

Med Johannes Ewald kom jeget og dermed også det sted, hvor jeget befandt sig, i centrum af dansk digtning. Fra maj 1773 til efteråret 1775 boede Ewald på Rungsted Kro for at restituere sit helbred efter et vildt liv i København, og han skrev her sin smukke ode til egnen, »Rungsteds Lyksaligheder. En Ode«, der blev trykt i 1775. Godt 100 år senere, i 1879, overtog Wilhelm Dinesen stedet, som i dag, under navnet Rungstedlund, er et museum for hans verdensberømte datter, Karen Blixen.

Ikke langt herfra ligger postgården i Hørsholm, og i et trangt hus lige overfor lejede forfatteren Johan Ludvig Heiberg sig ind med sin hustru, Johanne Luise Heiberg, og sin mor, forfatteren Thomasine Gyllembourg, i den kolde og mørke sommer i 1832. Ind flyttede også husvennen, forfatteren Henrik Hertz, der som så mange andre af tidens mænd hektisk inderligt, men ærbart platonisk, var forelsket i og en stor beundrer af Johanne Luise Heiberg, som netop i disse år fejrede triumfer som skuespiller på Det Kongelige Teater. Han skrev således inspireret af denne distingverede kærlighed digte om fruen og den vejrbidte sommer, såsom »Posthuset i Hirschholm« og »Billardet i Hirschholm« (begge 1832).

Den sene romantik levede videre i Karen Blixens forfatterskab, og også hun lod sig inspirere af egnen. Hendes historie »Digteren« fra debutsamlingen Syv fantastiske Fortællingerfra 1935 begynder således: »Der er en Ring af smukke Eventyr omkring den lille danske By Hirschholms Navn«.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Hørsholm Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur