I Lemvig Kommune er der ca. 120 foreninger. Der er omkring 50 idrætsforeninger, som modtager støtte fra kommunen. Lemvigegnen har en stærk tradition for foreningsidræt og er det sted i landet, man har flest idrætshalkvadratmeter til rådighed pr. indbygger. Lemvig-Thyborøn Håndbold bakkes op af erhvervslivet, og mange lokale hepper til klubbens kampe som led i en lokal fankultur.

Foruden de klassiske idrætsforeninger findes der mange andre foreninger. Flere af dem knytter sig til beliggenheden ved fjord og hav. En forholdsvis ny forening er Fjordhaver i Lemvig, som dyrker og høster muslinger i fjorden.

Forskellige former for lokalt engagement viser sig også i foreningslivet; hvis man har en fælles sag, danner man en forening og kæmper for den. Eksempelvis står flere af Fjaltrings beboere bag både vandrerhjemmet og købmandsbutikken for at skabe opmærksomhed om byen og øge bosætningen. En ny tendens er at samle mange foreninger i færre huse, som fx Alt i Et Huset i Klinkby og Gudum Sognehus, der begge rummer forsamlings- og aktivitetshus i ét.

Den lokale foretagsomhed ses også i de institutioner, som bæres af frivillige. Det gælder bl.a. Bovbjerg Fyr, hvis omkring 160 frivillige er hovedkraften bag omdannelsen af fyret til et attraktivt kulturhus. Andre eksempler er Tante Andantes Hus, der er et kreativt musisk legehus, samt Museet for Religiøs Kunst.

Lemvig Bibliotek på Skolegade rummer ud over bibliotek også Lemvigegnens Lokalhistoriske Arkiv.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Lemvig Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige