Roskilde Bordtennis, BTK 61 tilbyder træning for alle aldre og niveauer. Ud over træning for ældre og seniorer har klubben fokus på talentudvikling og har fostret adskillige landsholdsspillere, bl.a. Michael Maze. Klubben har lokaler i Idrættens Hus i Roskilde og blev stiftet i 1943.
.

Roskilde Kommune er hjemsted for 254 godkendte folkeoplysende foreninger, hvoraf 156 hører til under DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) og DIF (Danmarks Idrætsforbund). 46.516 er medlemmer af en klub under DGI eller DIF, hvilket er over halvdelen af kommunens indbyggere (2020). Målt på medlemstilslutning er gymnastik, vægtløftning og fodbold kommunens tre mest populære idrætsgrene.

Roskilde Kommunes foreningsliv er mangestrenget, og den største idrætsforening er paraplyorganisationen Jyllinge-Gundsømagle Idrætsforening med 8.703 medlemmer (2020). Foreningen fra 1971 tilbyder aktiviteter inden for 13 forskellige idrætsgrene. Gymnastikken har dog rødder i en forening, som går tilbage til 1897, mens fodbolden har rødder i en fodboldklub fra 1904. Foreningen holder til i Jyllingehallerne, som efter en brand i 2014 er blevet genopbygget og i dag fremstår som et moderne idrætsanlæg med sportshal, multihal og svømmecenter.

Den lange kyststrækning ud til Roskilde Fjord giver masser af muligheder for sejlsport i kommunen. Roskilde Sejlklub, som holder til i Roskilde Havn, blev stiftet i 1905 og er en af landets største sejlklubber med sine 500 medlemmer. Danmarks første forening for esport, Roskilde eSport, blev stiftet i 2006 og har ca. 30 medlemmer. Allerede i 2007 fik foreningen et klubhus med træningsfaciliteter og blev optaget i DGI.

ASK Hedeland er en fusion af Automobil Sports Klubben og Hedelands Motorklub. Klubbens historie har tråde tilbage til 1930, hvor Automobil Sports Klubben blev stiftet. En af klubbens største bedrifter var opbygningen og driften af Roskilde Ring, der var i brug 1955‑68. I dag tilbyder klubben gokart, rally og banesport. Idrætsforeningerne har 17 idrætshaller på over 800 m2 til deres rådighed. Med konceptet Åben Hal stiller kommunen desuden lokaler til rådighed, som giver mulighed for at booke en hal til egne private idrætsforetagender.

Der gøres meget ud af at tiltrække medlemmer til kommunens foreningsliv. Med fritidspasordningen Like My Life giver kommunen børn og unge i alderen 6‑17 år mulighed for at deltage i forenings- og fritidslivet. Ordningen er målrettet ikke-foreningsaktive, og den giver tilskud til foreningskontingent.

På det sociale frivilligområde hjælper kommunen nytilkomne flygtninge med indsatsen Bliv frivillig for en flygtning og udviklingsprojektet Børn, der flygter alene. Her kan den frivillige hjælpe med lektier, oversættelse eller bare en snak om løst og fast. Indsatsen tilbydes gennem fem organisationer og foreninger, herunder Roskilde Flygtningevenner og Røde Kors.

Hvert år hylder kommunen de personer, foreninger og organisationer, der yder en ekstraordinær indsats, med Kultur- og idrætspriserne, Nordea Idrætsprisen og Den Sociale Pris.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Roskilde Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige