Folkemusikfestivalen Rødder, Fødder & Stemmer afholdtes for første gang i 2018 på Museumsøen. Med Roskilde Havn som centrum tilbyder festivalen fælles dans, sang, jam og spisning. Den er en videreudvikling af Roskilde Spillemandsstævne, som blev grundlagt i 1976.
.

Musikkens historie i Roskilde Kommune strækker sig fra opførelsen af Roskilde Domkirke i 1180’erne til grundlæggelsen af Roskilde Festival i 1971.

Kirkesamarbejdet Kirkemusik i Roskilde udgiver Roskilde Domsogns Musikkalender og arrangerer Bach-uge i korene hvert efterår i samarbejde med Sjællands Kirkemusikskole og Roskilde Musiske Skole. Roskilde Domkirkes Drengekor blev oprettet i 1987, og Roskilde Domkirkes Pigekor i 1996.

Allerede i 1841 dannede en gruppe Roskildeborgere en musikforening, der eksisterede i ca. 20 år. I dag varetages den klassiske musik af Roskilde Musikforening, der siden 1967 har arrangeret koncerter. I 2020 samlede foreningen alle klassiske aktører til et uformelt samarbejde, Roskilde Klassisk, der skal koordinere og samarbejde om kompositionsmusik. Siden 1924 har der været koncerter i Byparken i Roskilde. I begyndelsen var det med klassisk underholdningsmusik, i dag spilles fire sommerkoncerter med kendte musiknavne. Schubert Selskabet har siden 1997 afholdt festivalen Schubertiaden i Roskilde, der har fokus på musik af den østrigske komponist Franz Schubert.

Roskilde Musiske Skole og Roskilde Kulturskole tilbyder undervisning i musik, dans, drama, kunst og design samt teknik og dj, desuden udbydes undervisning på MGK-niveau (Musikalsk Grundkursus). Aftenskolerne har en række kor, fx Kildekoret (AOF) dannet i 1987 og DiVers (Roskilde Oplysningsforbund) fra 1981. Roskilde Studiekor blev grundlagt i 1980 af gymnasieelever fra Roskilde Katedralskole.

Kommunen har flere brassbands, bl.a. Roskilde Garden stiftet i 1935 og Svogerslev Brass Band fra 1974. Hjemmeværnets Musik- og Tambourkorps Roskilde har eksisteret siden 1952. Jazzmusikken varetages af foreningen LørdagsJazzen i Roskilde, grundlagt i 1986, der siden 2004 har afholdt Roskilde Jazzdays i juni måned. Siden slutningen af 1960’erne er en række foreninger med interesse for folkemusik, spillemandsmusik og folkedans udsprunget af musikaftenskolen Lirum Larum i Roskilde. De arrangerer bl.a. spillemandsfestivalen Rødder, Fødder & Stemmer, og siden 2020 har de udviklet samarbejdet i paraplyorganisationen RROOTS.

Siden Roskilde Festival blev grundlagt i 1971, er musikmiljøet vokset med mange nye kreative tiltag, bl.a. støttet af Roskilde Festival-gruppen, som indtil udgangen af 2019 har doneret 410 mio. kr. til en lang række formål. Både Musicon, RAGNAROCK og RoFH – Roskilde Festival Højskole er udløbere af Roskilde Festival.

Rock- og popmusikmiljøet er under stadig udvikling i kommunen. Bandakademiet er et ambitiøst karriere- og talentudviklingsprojekt for bands og solister, der bl.a. skriver deres egen musik. Gimle blev grundlagt som privat spillested i 1967, men har siden 2001 været regionalt spillested med flere scener af forskellig størrelse. De regionale spillesteder har som formål at formidle, præsentere, profilere og udvikle det rytmiske musikliv lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Råstof Roskilde har siden 1969 drevet PARAMOUNT som undergrundsspillested med støtte fra Roskilde Kommune og fra 1982 også med øvelokaler.

INSP! er en socialøkonomisk virksomhed grundlagt i 2010 af en flok unge mennesker som et »inspiratorium«. De stiftede en forening og flyttede ind i tomme rum på det gamle skoleslagteri, hvor der nu arrangeres bl.a. fællesspisning, musik, foredrag og fester. Foreningen Roskilde Festival og Roskilde Kommune støttede opstarten 2011‑14.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Roskilde Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans