Med yngstemanden i front går det over stok og sten ud ad MTB-sporet i Gyttegårds Plantage. Hovedruten egner sig til familier og letøvede mountainbikere, og ønsker man større udfordringer, er der tilføjet en række valgfrie sløjfer, som nok skal give selv erfarne ryttere sved på panden. Den ca. 10 km lange rute er anlagt i samarbejde mellem Naturstyrelsen og Billund Kommunes cykel- og mountainbikeklubber.
.

Billund Kommunes store skovområder, heder og snoende vandløbsstrækninger giver rig mulighed for et varieret friluftsliv. Eksempelvis er Grindsted Engsø og Skulpturstien populære udflugtsmål blandt borgerne i hhv. Grindsted og Billund.

De nationale vandreruter Kyst til Kyst Stien og Hærvejen går gennem kommunen, og på de nedlagte jernbanestrækninger Bindeballestien, Den Skæve Bane og Troldhedebanen er der etableret cykel- og vandreruter. I de store hedeområder ved Grene Sande og Randbøl Hede findes der også afmærkede vandreruter, ligesom mange små bysamfund har afmærket deres egne lokale Hjertestier. I landsbyen Filskov nord for Grindsted findes kommunens første Kløversti med fire afmærkede ruter, der bl.a. passerer en hængekøjeskov og et madpakkehus. Langs Sundhedsstien i Gyttegårds Plantage er der opsat udfordringer for motionisten, mens golfentusiaster kan svinge køllen på Gyttegård Golfbane. Derudover kan mountainbikere brænde energi af på MTB-sporene i Gyttegårds Plantage, i Stenderup-Krogager og langs Den Skæve Bane i Filskov. Og for dem, der ønsker at overnatte ude i naturen, er der opført sheltere i bl.a. Grene Sande, Donslund, Filskov og Vorbasse samt ved Høllund Bro langs Kyst til Kyst Stien.

Naturformidlingen foregår hovedsagelig gennem kommunens naturvejledere, som arrangerer en række offentlige ture, der strækker sig fra naturvandringer, over fugle- og insektture til jagt på spiselige planter, svampe og snapseurter. De guidede ture præsenteres i et program, som kommunen udgiver hvert år.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Billund Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv