I 1894 blev der ført jernbane gennem den dybe Grejsdal, og på den korte tur ned mod Vejle føres passagererne ud ad en af landets mest pittoreske jernbanestrækninger. Vandrere kan opleve dalen til fods ad Grejsdalstien, som på 16 km kan følges fra Vejle og nordpå over Grejs til Jelling i vest.
.
Roen har lagt sig over Vejle Fjord på en sen eftermiddag i december, hvor det eneste, som bryder stilheden, er den stille plasken fra pagajer, som rytmisk gennembryder vandet. Mens kano- og kajaksejladsen på næsten hele Vejle Å er begrænset til perioden fra 16. juni til 31. december, må man sejle på Vejle Fjord året rundt. Og sejladsen på både åen og fjorden er så populær, at Vejle kan bryste sig af hele to kajakklubber: den forholdsvis nye Kano- og Kajakklubben Vejle Å fra 2010 og Vejle Kajakklub, hvis klubhus er anlagt på en flydende ø i Vejle Havn.
.

Store naturområder giver rige muligheder for friluftsliv, og i både 2009 og 2016 kunne Vejle Kommune smykke sig med titlen som Årets Friluftskommune. For lystfiskere er der gode muligheder for at få en havørred på krogen i Vejle Fjord og Vejle Å, de fleste orienteringsløbere kender de kuperede skove omkring Vejle, mens mountainbikere valfarter til kommunen for at prøve kræfter med sporene i fjordskovene. Vejle Kommune har valgt en friluftspolitik, hvor man stiller faciliteter til rådighed og samtidig søger at styre og koordinere friluftslivet i forhold til naturinteresserne. I Sønderskov og Nørreskov, der begge ligger tæt op ad Vejle, har kommunen i samarbejde med lokale foreninger eksempelvis etableret MTB-spor i skovene for både at tilbyde faciliteter til cyklisterne og at adskille dem fra de andre skovgæster og derved undgå konflikter.

Der er en lang række naturstier i kommunen, heriblandt Kyst til Kyst Stien, som kan følges på tværs af Jylland, hele vejen fra Vejle til Blåvand. I Vejle Kommune går stien bl.a. gennem Vejle Ådal. En anden lang vandresti er den forholdsvis nyetablerede Grejsdalstien, der ad et 16 km langt stiforløb forbinder Vejle og Jelling. Størstedelen af ruten går gennem den imponerende Grejsdal.

I de kommunale skove er der flere steder opført sheltere, bålhytter og andre friluftsfaciliteter som hundeskove og naturlegepladser. Derudover har kommunen en række skovhytter, der i hverdagene kan benyttes af skoler og dagtilbud og af almindelige borgere om aftenen og i weekenderne. Skovhytterne, som både har vand og toiletfaciliteter, er små hytter med plads til 20‑30 personer.

Derudover besluttede Vejle Kommune i 2019 at etablere en række udsigtspunkter på særlige steder i naturen. Flere arkitekter er inviteret til at byde ind med idéer til de i alt 15 »udsigtstårne «, der ud over at give et vue over kommunens mest spektakulære landskaber også skal fremstå som kunstværker, integreret i naturen. Punkterne skal etableres over en årrække med de første i Hvidbjerg, Nørreskoven og Tørskind.

Kommunens naturvejleder har base i Økolariet i Vejle og udbyder forskellige offentlige arrangementer i kommunens mange naturområder. Endnu en naturvejleder, som arbejder målrettet med uddannelse og læring, varetager naturformidlingen til kommunens skoler og dagtilbud.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Vejle Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv