Turister har vovet sig ud på den dramatiske klippekyst neden for Helligdomsklipperne ved Bornholms Kunstmuseum. De forskellige klippeformationer bærer maleriske navne som Kærlighedsbænken, Måneskinsklipperne, Lyseklippen og, naturligvis, Helligdomsklippen. Havet har flere steder eroderet dybe gange eller »ovne« ind i klipperne. Blandt dem er den velbesøgte Sorte Gryde, hvor besøgende kan lade sig skræmme af de talrige, men ganske uskadelige grotteedderkopper.
.
På Hammerknuden ligger Opalsø, der er et tidligere stenbrud, hvor der blev brudt rød Hammer Granit. I dag fungerer det tidligere stenbrud som badesø med aktiviteter som klatring, udspring og rappelling i klipperne omkring søen. Her findes også en tovbane fra toppen af klippen og ned i søen.
.

Der er rige muligheder for friluftsliv på Bornholm. Øen har et veludbygget stinet, som bl.a. omfatter Kyststien, der på ca. 120 km når hele øen rundt. Andre stier går op i sprækkedalene, rundt om Hammerknuden og gennem Almindingen. Cyklister har også gode forhold, og siden 1981 har kommunen anlagt eller skiltet mere end 230 km cykelveje på øen. Blandt øens mange cykelruter er de tilsammen 43 km lange banestier. De er anlagt på Bornholms nedlagte jernbanespor og adskiller sig fra mange af øens ellers meget kuperede ruter ved at ligge i helt fladt terræn. For mountainbikere har øen flere udfordrende spor, heriblandt Skovlysporet på ca. 8 km omkring Pyritsøen, Smaragdsøen og Safirsøen samt det ca. 2 km lange loop ved Rytterknægten i Almindingen.

Bornholms badestrande ligger overvejende på den sydlige del af øen. Blandt de mest besøgte er Balka Strand mellem Balka og Snogebæk samt strandene ved Dueodde og Boderne. På nordkysten er det muligt at bade fra klipperne, men enkelte steder er der også små sandstrande som ved Melsted sydøst for Gudhjem og i Hullehavn sydøst for Svaneke.

Langs kysten er lystfiskeri efter især havørreder også populært. Ud for øens ørredførende vandløb er kysten dog fredet fra d. 16. september til d. 15. januar. Inkarnerede laksefiskere har mulighed for at deltage i stævnet Trolling Master Bornholm, som finder sted hvert år ud fra Tejn Havn.

Naturvejledningen varetages overvejende af naturvejlederne på oplevelsescenteret NaturBornholm. I »Den Grønne Ring« omkring Rønne er der desuden en økobase, hvor skoler og institutioner kan få undervisning i det fri.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning på Bornholm

Se alle artikler om Friluftsliv