35 oversigt, mindesten genforeningen. Set fra Ø.
.
36 inskription, mindesten genforeningen. Set fra Ø.
.
38 oversigt, fem sten, mindesten for genforeningen er den anden sten set fra højre og forrest . Set fra VNV.
.

Faktaboks

Kommune
Greve Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332846
Sted- og lokalitetsnummer
020504-84
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1927 e.Kr. - 1927 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke, genforeningssten. Mindesmærket består af fem sten stående i et lille anlæg, der er ca. 3,2 Ø-V x 3,5 m N-S. Centralt står en rødlig granitsten, 85 x 52 x 93 cm, hvor der er indhugget inskriptionen: 9. JULI 1920.

Undersøgelseshistorie

2018
Museal besigtigelse - Museum SydøstdanmarkMindesten sat i 1927 som minde for genforeningen med Sønderjylland i 1920. Inskriptionen indhugget på stenens østvendte forside: 9. JULI 1920. Rød granitsten. Højde over muld 93 cm, bredde 85 cm og 52 cm tyk. Mindestenen er placeret i et anlæg med i alt fem sten på et lille græsareal mellem skolens bygninger i den østlige ende af Skolevej i Karlslunde. Anlægget med de fem mindesten måler ca. 3,2 Ø-V x 3,5 m N-S. Stenen blev i 1918 gravet op på skolens grund af soldater, som var indkvarteret i forbindelse med Tunestillingen, der var anlagt under 1. verdenskrig. På initiativ af lærer V. Mortensen blev stenen til en mindesten og bl.a. hjalp skoleelever med at slæbe stenen på plads. Læreren og elever bidrog til betaling af indhugningen af inskriptionen.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links