stenen set fra sydvest
.
stenen set fra øst
.
stenen set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311253
Sted- og lokalitetsnummer
230302-369
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1924 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke. Genforeningssten 1,3 x 0,85 x0,5 m, støttet af lille stenkrans opstillet på en ca. 1,5 x 2 m stor brolægning af marksten. På Genforeningsstenen findes en inskription på alle tre sider. På nordsiden står med sortmalede versaler: MINDE OM GENFORENINGEN 10.2 - 15.6. - 19.10 1920 OG DE TROEDE AT HJERTEBÅND KAN BRISTE På vestsiden står med sortmalede versaler: REIST 1924 AF BEBOERNE På stenens østsiden står med umalede og lidt svært læselige versaler: SKURET I GRY UNDER GEFIONS PLOV, FURET PÅ NY UNDER GIDIONS LOV. KOMMEN AF FJÆLD I DET HØJE NORD STAAR JEG TIL KVÆLD HER PÅ ODELSJORD M.S. Inskriptionen kan opmales hidtil i samme omfang, farve og typografi.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: Genforeningssten 1,3x0,85x0,5 m stor, støttet af lille stenkrans opstillet på en ca. 1,5x2 m stor brolægning af marksten. Der er indskrift på tre sider på nordsiden står med sortmalede versaler: MINDE OM GENFORENINGEN 10.2 - 15.6. - 19.10 1920 OG DE TROEDE AT HJERTEBÅND KAN BRISTE På vestsiden står med sortmalede versaler: REIST 1924 AF BEOERNE På stenens østsiden står med umalede og lidt svært læselige versaler: SKURET I GRY UNDER GEFIONS PLOV, FURET PÅ NY UNDER GIDIONS LOV. KOMMEN AF FJÆLD I DET HØJE NORD STAAR JEG TIL KVÆLD HER PÅ ODELSJORD M.S. Historie: Stenen kom frem, da man anlagde vejen mellem Sønderborg og Aabenraa. Man troede først, at det var en runesten, hvilket museumsinspektør Raben afkræftede og det viste sig, at stenen var en vandreblok. Lærer M. Stockholm har forfattet indskriften.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links