Mindesten
.
Oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2008131
Sted- og lokalitetsnummer
130810-245
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1926 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2008:131 Mindesmærke. Mindestenen er 120 x 120 x 110 cm. På forsiden af stenen er indhugget inskriptionen: ”1864 – 1920 / Dansk af Sind / og dansk af Rod / skiltes du fra Fædres Jord! / Efter tunge Trængsels Dage / trofast vendte du tilbage”. Inskriptionen er opmalet med sort maling. Inskriptionen kan opmales som hidtil.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenMindesmærke. Mindestenen er 120 x 120 x 110 cm. På forsiden af stenen er indhugget inskriptionen: ”1864 – 1920 / Dansk af Sind / og dansk af Rod / skiltes du fra Fædres Jord! / Efter tunge Trængsels Dage / trofast vendte du tilbage”. Inskriptionen er opmalet med sort maling. Inskriptionen kan opmales som hidtil. Genforeningsstenen blev afsløret af arkitekt Vig-Nielsen den 15. juni 1926, og teksten på stenen var forfattet af lærer Jensen, Ravnstrup. Stenen, der er anvendt som Genforeningssten, stammer fra en bakke kaldet ”æ Vejsteknot” beliggende på Blindenessegårds mark i Finderup sogn. Initiativtager til rejsningen af Genforeningsstenen var stationsforstander Johannesen, Ravnstrup, der fik hjælp fra byens beboere. På stenen findes forsøg på kløvning.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links