Helle Gotved blev banebrydende inden for gymnastik og bevægelse. Her ses hun i midten af 1970’erne, ca. ti år før hun overlod roret til næste generation.
.

På Frederiksberg ligger Gotvedinstituttet, hvor Helle Gotved videreførte Gymnastikhuset, som hun var vokset op i. Hun var datter af gymnasten Niels Hansen Rasmussen, der opførte sit gymnastikhus på Vodroffsvej i 1898 og introducerede den svenske gymnastikpædagog Pehr Henrik Lings ideer i Danmark.

Helle Gotved blev tidligt optaget af at bruge musik til gymnastik med inspiration fra den tyske Medau-gymnastik i 1930’erne. I 1932 overtog hun ledelsen af Gymnastikhuset sammen med sin mand, Aage Gotved.

I 1954 var hun med til at stifte foreningen Helse og Arbete, der var en tværfaglig nordisk forening. Hun var formand for foreningens danske afdeling i perioden 1964‑78, og i samarbejde med folkene bag foreningen udviklede hun Gotvedgymnastikken, der tog udgangspunkt i kroppens anatomi, fysiologi og funktion.

Helle Gotved blev kendt, da hun fra 1966 begyndte udsendelserne »Ha’ det bedre« i Danmarks Radio (det senere DR) med hovedbudskabet om at bruge og ikke mindst lytte til sin krop. Den sidste udsendelse blev sendt i 1992. Helle Gotved døde i Gymnastikhuset i 2006 og ligger begravet med sin mand på Solbjerg Parkkirkegård. Gymnastikhuset ejes i dag af den selvejende institution Fonden Gotvedinstituttet, som har til formål at videreføre Helle Gotveds gymnastikpædagogiske arbejde. Gymnastikhuset udbyder ud over gymnastikhold også uddannelsen som bevægelsespædagog.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Frederiksberg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige