Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261049
Sted- og lokalitetsnummer
160406-22
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Røse, 0,75 x 9 m. Ujævn overflade. Enkelte store træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1878
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUndersøgelse af 4 stenrøser [sb.20-24], hvori fandtes lerkarskår. I 2 af røserne fandtes henh. en granitkugle med slebne facetter (lommeskålsten ?) og en stridsøkse med skafthul.
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1999
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRund røse. Hoved- til favnstore sten ses i overfladen. Hul i top, ca. 1,5 x 1,2 m, 0,5 m dybt, tilgroet. Bevokset med græs, mos, bøgebuske og en kæmpebøg på sydsiden. På nordsiden er plantet (selvsået) 15-20 ædelgran og 2 rødgran. I kant af blandskov, rest af stendige ses øst og vest for røse. Ca. 15 m fra højfod mod syd er ageren omdannet til en stor ædelgranplatage. Rodvælter ind til østsiden af røsen bør fjernes. Bevoksning: 1999: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Hul i toppen og mange sten i overfladen ses fortsat. Det samme gælder rodvælteren mod øst. Bevokset med græs, mos, lidt bregner, en stor bøg mod syd lidt graner mod nord.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links