Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26116
Sted- og lokalitetsnummer
160406-67
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 12 m. Ret uregelmæssig overflade; mange sanke- sten. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er nogenlunde intakt, men har en ujævn overflade med en del flade sænkninger efter skader forvoldt enten af naturlig erosion eller kreaturer. Alle huller er tilgroede og af ældre dato. Kan næppe påtales. Ved højens østende - på et stykke udyrket mark i højens forlængelse, samt op ad højfoden - ligger store mængder markrydningssten, dels en stor bunke nævestore sten, dels en del større sten, der ligger spredt. På højens øvrige sider ligger også spredte markrydningssten. Ved højens østende står desuden forskellige udrangerede markredskabber. Stenene og markreskaberne bør påtales. CBA 14/10-1988: Der ligger ganske vist en del sten allerede i 1951 og nogle meget gamle markredskaber ved højens østende, men skæmmer ikke væsentligt, med mindre man står lige oven i dem (ikke umiddelbar adgang). Bevoksning: 1981: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Alle gamle skader er tilgroet. Højen er bevokset med 4-6 træer bl.a. røn og æble samt krat. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links