Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26117
Sted- og lokalitetsnummer
160406-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Kongenshøj", 5,5 x 30 m. Stærkt ødelagt ved gravninger; fra Ø til hen over midten en 4 m bred, 2 m dyb gravning; fra N større indgravning; V-siden stærkt afgravet. Græs og buske i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKongens Høj. GI-punkt på toppen ikke genfundet, evt. på grund af sne. Beskrivelse som fritekst. Stærkt tilgroet med 2-3 større træer på toppen. Alle gravninger (beskadigelser) synes at være af ældre dato. Højen er nu indhegnet med el-hegn mod Ø-S-V og mod nord er der pløjemark, der synes permanent, så højen skulle være beskyttet. Der ligger enkelte markrydningssten på højsiderne og nogle små bunker kvas, men det er så lidt, at det ikke skæmmer højen. Ikke grundlag for påtale. CBA 14.10.1988: Situationen uændret. Imponerende stor, men desværre meget forgravet høj. MBE: En skålsten, fundet i en stor bunke marksten ved højen, er stationært opstillet ved højfoden, jfr. SN 1996-614-0274. Stenen er nærmest trekantet, ca. 75 cm høj og bred og ca. 52 cm tyk. Den skålformede fordybning, som er placeret i et hjørne af sten, er 6 cm i diameter og 2,5 cm dyb. Efter ejerens oplysninger stammer markstenene sandsynligvis fra et område ca. 40 m NØ for højen. Bevoksning: 1981: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj bevokset med græs, løvtræer på toppen samt krat og træer ved foden i øst. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links