Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261051
Sted- og lokalitetsnummer
160406-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bredhøj", 2,5 x 28 m. I midten hul, 3 x 4 m, 1,5 m dybt. Lyng og enkelte træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Hul i top, 3 x 4 m, 1,5 m dybt. Fyldt med marksten i bunden. Bevokset med græs, lidt lyng og løvtræer. I ager. Større markstensdynge på NV-foden, bl.a. en kampesten og flere favnstore sten. Dyngen er gammel, men der ligger flere nye sten på toppen. På østsiden ses også en ældre markstensdynge af store sten på foden, lavbevokset. Pløjet til højfod rundt om, undtaget i N og Ø, hvor der er pløjet indtil 1 m fra fod. Bevoksning: 1997: Græs, Lyng og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med løvtræer og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links