Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
39076
Sted- og lokalitetsnummer
200401-20
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Agerskov, art.nr.86 (Rangstrup), bd.III, bl.15, kortbl.4, parc.41/17. Høj, 2 x 15 m. I sydvestre side ses i ca. 0,5 m's højde en af håndsten smukt opbygget stenmur med stejl side, vel del af højkærnen. Mod SØ ses også en del sten af højsiden. I sydsiden stor tilgroet konkav afgravning med mange hånd- sten og lidt større sten synlige. Også hulning i nordsiden; i det hele taget er højen meget afgravet, men alt er tilgroet. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Nu 2 M. høj, Diam 23 M. Den sydlige Halvdel er bortkørt, den synes at have været fuld af smaa Sten, en enkelt større ses i ØSØ nær Randen. Lyng- og græsgroet i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 15 m. I sydvestre side ses i ca. 0.5 m's højde en af håndsten smukt opbygget stenmur med stejl side, vel del af højkærnen. Mod sydøst ses også en del sten i højsiden. I sydsiden stor tilgroet konkav afgravning med mange håndsten og lidt større sten synlige. Også hulning i n-siden, i det hele taget er højen meget afgravet, men alt er tilgroet. Græsgroet i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Der vokser lidt buske og træer som bør fældes ved lejlighed. Der er ingen synlig stensætning.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links