Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
39075
Sted- og lokalitetsnummer
200401-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Agerskov, art.nr.184, bd.V, bl.44, kortbl.5, prcl.51/1 (nordl. del) Høj i skel til Agerskov, art.nr.23, bd.I, bl.32, kortbl.5, prcl.60/1 (sydl.del) Høj, 2,25 x 30 m. I top et ca. 4 m bredt hul, der fortsætter mod NV i en ca. 4 m lang og 1 m bred grøft. Mod NØ på højsiden nær fod et mindre hul. Bevokset med græs i ager.(Omtrent i højens midtlinie er der på østsiden fra fod til top pløjet to brede furer og højens NØ-fod er fornylig afskå- ret; ejeren af art.23 lovede at vende furerne tilbage og udbedre skaden i NØ). (Ejeren af art.184 fortalte, at tophullet var gravet i 1933 eller 1934, og at man da stødte på en stor stenkiste, som ikke blev rørt og som daværende museumsdirektør Lund, Haderslev, var ude at se på).

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.25 M. høj, Diam 24 M. ved Mose. Noget syd for Midten gaar et Gærde over den i Ø-V, syd derfor er der dyrket, mod Nord derimod lynggroet i Hede.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.25 x 30 m. I top et ca. 4 m bredt hul, der fortsætter mod nordvest i en ca. 4 m lang og 1 m bred grøft. Mod nordøst på højsiden nær fod et mindre hul. Bevokset med græs i ager. Omtrent i højens midtlinje er der på østsiden fra fod til top pløjet to brede furer og højens nordøstfod er fornylig afskåret. Gdr. Holm lovede at vende furerne tilbage og udbedre skaden i nordøst. Gdr. Lorenz Gram fortalte, at tophullet var gravet i 1933 eller 1934 og at man da stødte på en stor stenkiste, som ikke blev rørt og som daværende museumsdirektør Lund var ude at se på.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links