5937 oversigt. Set fra NØ.
.

Faktaboks

Kommune
Faxe Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
382716
Sted- og lokalitetsnummer
050305-17
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen vestlige Del af et forstyrret Stenaldersmindesmærke paa Toppen af høj Bakke, "Hulhøj" C. 20 indtil 4' høje Randstene ligger forslæbte omkring paa Overfladen. - Den østlige Del af Mindesmærket sløjfet ved Grusgravning. Det ses her, at det i N-S har haft en Udstrækning af c. 40' (i Ø-V maa det have været noget større), og at den 3'-4' høje Højning væsentlig er dannet ved Sammenhobning af større og mindre Stene. - Højen har, efter Meddelelse, i Mands Minde ikke haft kendeligt Gravkammer, der vides heller intet fundet deri.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKun lille, stenfyldt Knold tilbage.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links