Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281132
Sted- og lokalitetsnummer
160305-101
Anlæg
Gravrøse, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Røse, 1,25 x 14 m. Træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRøse.Højden svær at bedømme, da foden går i et med bakkeknolden røsen er placeret på. Røsen er mest markant i toppen af højen og flere sten ligger nedover siden, hvor de også kan have rullet ned og placeret sig i den naturlige bakkeside. Pæn afrundet højform. Bevokset med bøgetræer og mos i bøgeskov. ** Seværdighedsforklaring ** Stier passerer røsen. Bevoksning: 1997: Mos og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mange synlige sten i overfladen. 5 store gamle bøgetræer samt mange små bøgetræer på vej op mod øst. Intet græsdække.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMange sten synlige i overfladen. På røsen store og små bøgetræer. Kun et sparsomt græsdække.

Gravrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links