helleristningssten
.
stenen i kirketårnet, set fra nord
.
stenens placering
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302320
Sted- og lokalitetsnummer
030404-335
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3023:20 Helleristningssten. Helleristningssten med motiv af underarm og hånd samt fire vandrette streger over fingre. Stenen er ca. 25 x 40 cm. Indmuret i nordside af kirketårn.

Undersøgelseshistorie

1962
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI tårnets nordside indmuret en Sten med en Arm-Hånd-Figur, formentlig stammende fra Bronzealderen.
1987
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNyt fund af helleristningssten indmuret i Grevinge Kirke. Stenen, der sidder i kirkens østlige ende, er udsmykket med arm og håndtegn.
2009
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumTekst modstridende. sten indmuret i nordside af tårn i ca. 3 meters højde kan være fortidsmindet. se foto.
2016
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumHelleristningssten med motiv af hånd og underarm. Lys rød sten ca. 40 høj og ca. 25 cm bred. Stenen er indmuret i kirketårnets nordside i højden mellem ca. 370 cm og 410 cm over terræn, ca. 150 cm fra tårnets nordvestligste hjørne. Stenen er vendt på hovedet, således at hånden med fingrene peger ned. Motivet sidder diagonalt på stenen, og underarmen starter således fra stenens øverste venstre hjørne med fingrene pegende ned i højre hjørne. Ovre fingrene, som ved stenens nutidige placering er under fingrene, ses fire vandrette streger. Helleristningen fremstår nyrenset og frisk!
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links