oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra SSØ
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
30234
Sted- og lokalitetsnummer
030404-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 18(Ø-V) x 21 m (N-S). Lidt af nordfoden bortskå- ret. Køn og ret velbevaret høj. Græsgroet og med birketræer.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille rund Høj anlagt ovenpaa en aflang Banke. Der er afgravet lidt af den, hvorved den viser sig for en stor Del opdynget af Haandsten og Flintskærvefyld. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 18 (ØV) x 21 m. (NS). Lidt af Nordfoden bortskaaret. Køn og ret velbevaret Høj. Græsgroet og med Birketræer.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler ca 2,5 x 21 x 18 m i N-S'lig retning, rektangulær form. I NØ hjørnet er en sten, randsten? Højen er bevokset med en del mellemstore birketræer med græs under. Den ligger i haves SV-hjørne. (Haveområdet er større end det fremgår af 4-cm kortet.) Der lå et par mursten ved højfod mod NØ, ellers intet affald, gjorde ejer opmærksom på det ulovlige i affald (skriftligt - ingen hjemme). Højen ligger ca 130 m fra landevej, højt i terræn ved skråning ned mod Lammefjord. Postadr. fremgik ikke. ** Seværdighedsforklaring ** Ret stor, velbevaret høj, højt i terræn, nær andre høje. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. . Trådhegn opsat langs højfod.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links