Oversigt, set fra SV
.
Oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
503387
Sted- og lokalitetsnummer
060105-257
Anlæg
Helleristning/billedsten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helleristning, bestående af mindst 7 skåltegn. 2 af dem med en dybde, de øvrige grunde. Beliggende på rundklippe, ca. 18 (NØ-SV) x 7 m stor og 1 m høj. Skåltegnene ligger tæt samlet V for midten af klippen. I ager.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelleristning i ager. Mindst 7 skåltegn. På rundklippe. Ca. 18 m lang NØ-SV. Indtil 7 m bred og 1 m høj. Over terræn. Skålgrubberne ligger tæt samlet V for midten af klippen. 2 dybe skåltegn de 5 svagere, muligvis flere endnu svagere. Omkring klippen en del marksten også nær top. Området omkring selve skåltegnene fri for bevoksning. Matr.nr.9a Ejer: Henning Hansen, Habrodam Stenløsevej 12, Olsker 3770 Allinge Tlf: 03-980071 Ejer er orienteret om fredningen.
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links