Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
26261
Sted- og lokalitetsnummer
010505-62
Anlæg
Helleristning/billedsten, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Skåltegn, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Hyllingebjergstenen, opbevares på museum og er således ikke et fredet fortidsminde.

Undersøgelseshistorie

1983
Anmeldelse fra privat - Industrimuseet Frederiks Værk
1983
Diverse vind og vanderosion - Industrimuseet Frederiks VærkHelleristningsstenen styrtet ned fra klinten.
1983
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidObservation af mange skåltegn.
1990
Museal besigtigelse - Industrimuseet Frederiks VærkObservation af et lille helleristningsskib samt svage spor efter flere.
1994
Uspecificeret museal aktivitet - Industrimuseet Frederiks VærkHelleristningsstenen flyttet op på klinten og samtidig vendt, så billederne kan ses.
1994
Museal besigtigelse - Industrimuseet Frederiks VærkOpmaling og fotografering af helleristningerne. Stenen er stærkt forvitret, og mange figurer er utydelige. Den bør flyttes indendøre.
1995
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Skibshistorisk LaboratoriumHelleristningsstenen er under kraftig nedbrydning af sol, vind, regn og frost. Bør flyttes indendøre.
1995
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterPosition for stenen efter den er flyttet fra fundstedet på stranden.
1995
Museal besigtigelse - Uspecificeret institutionKonservatoren anbefaler, at stenen flyttes hurtigst muligt.
1995
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTilladelse til at flytte stenen til Frederiksværkegnens Museum.
1996
Museal besigtigelse - Industrimuseet Frederiks Værk
2002
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,B

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Helleristning

Helleristninger er indhuggede billedmotiver i klippeflader eller på større sten og kan bl.a. forestille skibe, mennesker og hjulkors. Helleristninger forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt på Bornholm. Det er en udbredt antagelse, at mange af motiverne skal relateres til den kultiske og religiøse verden i bronzealderen, hvor solen spillede en væsentlig rolle. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links