Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312626
Sted- og lokalitetsnummer
020602-10
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sct. Laurentius Helligkilde. Helligkilde viet til sankt Laurentius. Sankt Lars- (eller Laus) helligkilde nær Gershøj Kirke ved Roskilde Fjord. Helligkilden har sit udspring i en kampestenssat, vandfyldt brønd, der måler ca. 2 x 2 m og rager ca. 0,4 m op over den omgivende jordoverflade. Brøndens nederste del er bygget af ca. 0,3-0,4 m store kampesten, mens den øverste del består af ca. 0,15-0,25 cm store sten sat i cement. Brønden ligger på en lille højning i en indhegning, ca. 8 m N-S og 10 m Ø-V. Fredningen omfatter kilden og den nederste, kampestenssatte del af brønden.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHelligkilde
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links