Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312613
Sted- og lokalitetsnummer
020602-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Sofiehøj", 3 x 20 m; nord og vestsiden stejlt afskåret; mod øst noget udflydende. I vestsiden trappetrin til top; på sydsiden en bænk. Træbevokset.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret rund Høi beplantet med Træer. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sofiehøj", 3 x 20 m. Nord- og Vestsiden stejlt afskaaret, mod Øst noget udflydende. I Vestsiden Trappetrin til Top, paa Sydsiden en Bænk. Træbevokset.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSofiehøj. Høj, mål ca 3x25x30 m med Ø-V'lig længderetning. Uregelmæssig form med stejle sider mod N og V (ud mod landevej, hvor der er en trappe i et nedslidt spor op ad højsiden og en bænk) mod Ø udflydende højkontur. Der ligger en del nedfaldne grene ved højfod mod N især. Den ligger på en morænebakke, vidt udsyn. På toppen er placeret 2 mindre sten, hvor der står IB og BJØRN (hundebegravelser?). Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links