Oversigt - fra V
.
Oversigt - fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252933
Sted- og lokalitetsnummer
010110-83
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.); Møntfund, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Korsbjærg kilde Brønden er sat af kampesten og lidt over 1 m i diameter og knapt 1 m dyb. Et pumperør til husets vandforsynig er fra siden ført ind i brønden, der er dækket til med planker. Kilden ligger i haven lige sydvest for stuehuset på ejendommen Korsbjærg ca. 400 m syd for Dragstrup by ved østsiden af landevejen Hillerød-Gilleleje. Fredningsgrænsen forløber 1 m uden for brøndens kant. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning eller henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Regulering, oprensning eller ændring af kilden og dens tilløb må kun finde sted med rigsantikvarens samtykke. Det er dog tilladt at anvende kilden til vandforsyning for det eksisterende stuehus i samme omfang som hidtil.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed Veien fra Stedet til den til Søborg førende Landevei ligger "Korsbjerg Kilde", der altid, saavidt vides, har været rundt omsat med Stene, som en Brønd og tidligere omgiven med Græsbænke. Paa Kildens Bund ligger fra gammel Tid et 4' langt, simpelt Kors af glathøvlet Bøgetræ. I gamle Dage søgte Syge dertil for at helbredes, navnlig før den Tid St. Helenes ved Tisvilde kom i Anseelse. I Kilden nedkastede hver Patient gjerne en Mønt. Stedets nuværende Eier, den 78aarige Parcellist Andersen Pedersen har som Dreng opfisket Mønter fra Kildens Bund.
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1970
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1970
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKorsbjerg Kilde. Brønd. Ca. 1,5 m i diam. og ca. 2 m dyb. Brønden er sat af runde kampesten. I den nordlige side af brønden sidder et jernpumperør, som er ført ind i nordsiden. Brønden er dækket af et råddent trædæksel. Beliggenhed i have ca. 20 m øst for landevej. Rundt om kilden vokser frugtbuske o.lign.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet ligger i en lav terrænsænkning ca. 20 m fra huset.

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Møntfund

Skattefund, fund af nedgravede eller bortgemte genstande af guld og sølv eller andre værdier, i Danmark omfattet af lovgivningen om danefæ. Fra tiden ca. 1050-1550 kendes (1999) ca. 330 skattefund fra det nuværende Danmark. Mere end 80% af fundene indeholder mønter, ofte danske – en del af disse fund tillige smykker. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links