Scenebillede fra Hjørring Revyen 1974; i forgrunden ses fra venstre Eddie Skoller, Lykke Nielsen og Jesper Klein. Året før havde tekstforfatteren Thøger Olesen genoptaget traditionen med at spille revy i Hjørring. 1979-97 var Per Pallesen direktør og instruktør, ligesom han medvirkede i revyen.
.

I 1897 købte Hjørring Haandværker- og Borgerforening Hotel du Nord med henblik på at bygge et rigtigt teater som erstatning for hotellets festsal. Teateret blev tegnet af Sylvius Knutzen og åbnede i 1907 som en klassisk teaterbygning med alle de attributter, der hører et teater til, herunder en udsmykket frontgavl. Men selve teateret var moderne: Salens gulv var udstyret med hæve-sænke-teknik, scenen fik avanceret lysanlæg og scenetårn, og dekorationerne blev bestilt fra Dagmarteatret i København. Teaterets forhus brændte i 1957, men teatersalen blev reddet og to år efter genåbnet med nyt forhus i tidstypisk 1950’er-stil, hvilket stod noget i kontrast til teatersalens senempire-udtryk. Bygningen blev samtidig tilført lokaler til andre funktioner, der blev samlet under navnet Vendelbohus.

I 1960 opførte teateret Thorbjørn Egners Folk og Røvere i Kardemomme By og modtog dramatikeren selv på stationen, som var omdøbt Kardemomme By i dagens anledning. Egner blev så begejstret for opførelsen, at han i 1961 henlagde urpremieren på Dyrene i Hakkebakkeskoven til Hjørring Teater. I 1973 tog teateret initiativ til Hjørring Revyen, som fortsat spiller hver sommer og er en af landets meste kendte revyer.

Videre læsning

Læs mere om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film