Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1412153
Sted- og lokalitetsnummer
120502-77
Anlæg
Hulvej, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skel (uspecificeret), Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 19/10 1918. Gdr. Frederik A. Bundgård, Bundgårdsminde Diplom Afmærkn.: 3 MS. 1930, J. Brøndsted Tresidet jordstykke, siderne 60 m lange med 9 indtil 1 m dybe hulveje. På gl. kart.kort.: jorddiget mod vest med- indbefattet.

Undersøgelseshistorie

1918
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1969
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAreal med hulveje, helt tilgroet i græs og ukrudt. Beliggende ret op af indfaldsvej tilStøvring.
2015
Registreringsprojekt/vejspor - KulturstyrelsenIndberetning af hulvejssystem i Støvring i forbindelse med vejsporsprojektet. Løbenummer 65.07

Hulvej

Hulveje er forhistoriske og historiske vejforløb, hvor færdslens slid har dannet mere eller mindre markante fordybninger. Der kan både være tale om enkeltliggende hulveje eller systemer af eksempelvis parallelt liggende hulveje, hvor indbyggerne har skiftet mellem anvendelsen af de enkelte hulveje, alt efter hvor farbar den enkelte vej har været. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links