Faktaboks

Jesper Kierkegaard
Født
5. februar 1781, Ringkøbing
Død
24. februar 1852, Ringkøbing
Virkested
Danmark

Biografi

Jesper Kierkegaard eller Jesper Maler, som han kort og godt kaldtes, var først og fremmest håndværker. Der er bevaret 14 sikre arbejder af ham, alle akvareller på papir. De kan kun berettige ham til betegnelsen amatør, men hvilken kærlighed til hjembyen lyser ikke ud af disse indtagende scenerier, der er i nøje overensstemmelse med de skriftlige kilder. Bortset fra en akvarel med religiøst motiv drejer det sig om prospekter fra Ringkøbing. Nogle gengiver den lille købstad i sin totalitet fra landevejen, et enkelt prospekt er taget ude fra fjorden, mens andre viser mindre partier af byen, gerne med et enkelt hus som hovedmotiv, eksempelvis Apoteket, 1808, og Consul Chr. Husteds Eiendom, 1847.

Som byens eneste maler tog K. sig stort set af alt inden for sit fag, bl.a. malede og nummererede han byens brandspande. Samvittighedsfuldt gøres rede for byens topografi og bygningernes udseende. Det samme gælder de mange staffagefigurer, hvoraf en del må anses for miniportrætter af købstadens borgere. Fortrolighed med byen og dens liv kan dog ikke skjule, at Jesper Maler havde problemer med både proportioner og perspektiv. Prospekterne kan ikke have været hans levevej, men motiverne kunne tyde på, at mange er udført på bestilling, og at de således skulle supplere hans egentlige næring. I hans seneste år kneb det med indtjeningen, og han endte sit liv under fattigforsorgen. Uanset dette har naivisten fra Ringkøbing med amatørens charme og umiddelbare motivglæde givet eftertiden en række livfulde og troværdige billeder af den lille vestjyske købstad i første halvdel af 1800-årene.

Genealogi

Kierkegaard, Jesper, 1781-1852, akvarelmaler. *5.2.1781 i Ringkøbing, †24.2.1852 smst. Forældre: Malerm. Christen K. og Sidsel Madsdatter. ~18.4.1811 i Ringkøbing med Kirsten Lauritzdatter, †18.10.1847.

Uddannelse

Utvivlsomt udd. som malersv. hos faderen, hvis værksted han overtog ved dennes død; borgerskab 3.1.1811; som prospektmaler antagelig autodidakt; kirkebogen betegner ham tillige billedh.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links