Udsigt over Rødovre fra 2. sal i Kaffetårnet i 1974. Her blev kaffebønnerne malet i de store kaffemøller, indtil produktionen blev indstillet i 1986. I 1996 blev tårnet solgt til Rødovre Kommune for den symbolske pris af 100 kr.
.
Byggepladsen i IrmaByen i januar 2018 med Kaffetårnet i baggrunden.
.

Dagligvarekæden Irma blev grundlagt i 1886 som ægforretning på Nørrebro af Karen Marie Schepler. I 1966 flyttede Irma A/S ud fra det trange Nørrebro til åbne arealer på Korsdalsvej i Rødovre, hvor der blev etableret nyt hovedsæde og et syv etager højt kafferisteri til brænding, formaling og emballering af en af signaturvarerne: Irmakaffen. Kafferisteriet blev opført efter tegninger fra Bent Mackeprang og Thorkel Klerk, der var arkitekter for Irma gennem en årrække, hvor de desuden moderniserede butikskædens butikker, logoer og emballager. Da bygningen stod færdig i 1968, befandt den sig endnu på grænsen til det åbne land. Siden har Kaffetårnet stået som et vartegn – både for Irma og for Rødovre. Bygningen blev fredet i 2014.

Kaffetårnet, den høje, tårnlignende kafferisteribygning med det karakteristiske integrerede ur, er blevet et vartegn for Rødovre. Bygningens arkitektur var banebrydende for sin tid, da det er et af de første danske eksempler på en industribygning, hvor selve produktionen indgår som arkitektonisk motiv, og hvor virksomhedens brand og arkitektur blev forsøgt tænkt sammen. Bygningen består af to dele: en lukket silo og et glashus, hvor kaffemalingen fandt sted. Den transparente facade muliggjorde, at man udefra kunne følge med i produktionen.

.

Videre læsning

Læs mere om Rødovres arkitektur

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur