Samson åbner løvens gab.

.

Øvre del af Korsfæstelsen herover to enhjørninger med kroner om halsen.

.

Fakta

Malerierne er placeret i birum. Malerierne er dateret til 1450-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Sebberværkstedet (o. 1500-1525) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Aalborg Helligåndskloster forestiller scener fra det gamle og nye testamente, Jesu barndomshistorie, moraliteter, fabler og talemåder, dyder og laster, dagligdag og dommedag. Malerierne viser Kristus/Jesus (Guds søn), indskrifter, fabelvæsener og fantasivæsener, Johannes (Apostel), Maria (Jesu moder), Caspar (Konge), våbenskjolde, Helligånden, engle, Kjeld (Dansk helgen) og djævle. Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter, andre ornamenter, geometriske borter, planteornamentik borter, andre borter og topornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk og stilistisk), omvundet stav, ranke og blad, stjerne og krabbeblad.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Kapitelsalens hvælv- og vægudsmykning har både traditionelle bibelske motiver som Dommedag og Samson, der åbner løvens gab, men også flere allegoriske scener, som er unikke i dansk sammenhæng. Udsmykningen, der kan dateres ved våbenskjolde til 1508-1520, er derudover den største samlede udsmykning udført af Sebberværkstedet.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Malerierne er præget af udbredte misfarvninger i både kalk- og farvelag. Endvidere områder med angreb af lyserøde bakterier.

Kirken

Aalborg Helligåndskloster er opført fra 1434 og fremefter i tegl. Klosteret består af fem fløje, hvor kapitelsalen udgør den søndre del af klosteranlæggets østfløj. Kapitelsalen har to formenligt samtidige krydshvælv.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Aalborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links