Ornamental udsmykning på og langs ribber og bue samt passerroset i kappen.
.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1475-1550 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Vissingværkstedet (o. 1480-1510) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Gjesing Kirke forestiller dyr, allegorier, vrængefigurer og masker og Kristus/Jesus (Guds søn). Derudover indeholder kalkmalerierne topornamenter, andre ornamenter, geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, blomst (stilistisk), cirkelslag og bueslag, krabbeblad, passerroset og bånd.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Enkel ornamental udsmykning med få figurative deltaljer i korets hvælv.

Kalkmalerierne er i en generel tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Gjesing Kirkes kor og skib er i romansk tid opført i granitkvadre på skråkantsokkel. I 1500-tallet fik koret isat et og skibet tre krydshvælv, og korbuen blev udvidet og tilspidset. Det gotiske vesttårn er opført i genanvendte granitkvadre og munkesten. Tårnet har et senere isat krydshvælv, der er magen til skibets hvælv. Et nordvendt middelalderligt våbenhus er opført i kampesten og i sen middelalder forhøjet med granitkvadre og munkesten. Kor og skib står i blank mur, mens tårn og våbenhus er hvidkalkede.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Norddjurs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links