Kalkmalerier i Hassing Kirke

Samsons tilfangetagelse og Samson sprænger rebene.

.

Artikelstart

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1535-1550 (1550-1630 Renæssance). Malerierne er malet af Hassingværkstedet (o. 1535-1550).

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Hassing Kirke forestiller dagligliv, scener fra det nye og gamle testamente, Kristi lidelse, død og opstandelse, kampscener, skabelsen og syndefaldet. Malerierne viser Samson (Jødisk helt), Kristus/Jesus (Guds søn), Pilatus (Statholder), Adam (Det første menneske) og Eva (Den første kvinde). Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter, rankeslyngornamenter, geometriske borter, planteornamentik borter, arkitektur, draperier og andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk og stilistisk), musetrappe, ranke og blad og stjerne.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Malerierne har to bånd med scener ovenover hinanden med flere yderst sjældne, gammeltestamentlige motiver. Derudover gengives samtidens modedragter med mange fine detaljer.

Malerier i både kor og på skibets triumfvæg er i en tilfredsstillende bevaringstilstand. Partielt på korets nordvæg er dog malepuds, som har mistet vedhæftning til underlaget.

Kirken

Hassing Kirke har romansk kor og skib i granitkvadre på sokkel. Over vestgavlen er en muret klokkekam fra 1896. På skibets nordside er et våbenhus fra 1901 opført i røde mursten i romaniserende stil, som afløser for et tidligere våbenhus fra o. 1850. Kirken har overalt bjælkelofter.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links