Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1575-1600 (1550-1630 Renæssance). Malerierne er malet af Heltborgværkstedet (o. 1575-1600).

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Helligsø Kirke forestiller scener fra det nye testamente og dagligliv, Johannes (Apostel), Kristus/Jesus (Guds søn), Longinus (Centurion, Kristi korsfæstelse) og Maria (Jesu moder). Derudover indeholder kalkmalerierne rankeslyngornamenter, andre ornamenter og arkitektur. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (naturalistisk) og ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Udsmykningen er kun den tredje, som kan tilegnes Heltborgværkstedet, og er derfor vigtig for forståelsen af dette værksteds motivvalg og teknik. Der er meget fine detaljer i dragternes gengivelse.

Maleriet på triumfvæggen er i en tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Helligsø Kirke består af romansk kor og skib opført af granitkvadre på skråkantsokkel. Et nordvendt våbenhus er først tilkommet omkring 1875, mens tårnet i vest stammer fra 1928. I sidstnævnte forbindelse blev også skibets vestgavl helt fornyet. Begge tilbygninger samt taggavle på kor og skib er hvidkalkede. Kirken har flade lofter.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links