Misfarvning og mugpletter.
.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1490-1510 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Tilsted Kirke forestiller indskrifter, scener fra det gamle testamente og Samson (Jødisk helt). Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter, rankeslyngornamenter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (stilistisk) og ranke og blad.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Fragment af en større sengotisk udsmykning, der sandsynligvis har dækket hele skibets nordvæg.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Kalkmaleriet på skibets sydvæg har enkelte aktive op- og afskalninger af kalk- og farvelag. I de områder, der kunne kontrolleres fra gulv, har malepudsen endvidere en dårlig vedhæftning til underlag. Reparationer er partielt kraftigt eftermørknede. Maleriet er i større grad tilsmudset.

Kirken

Tilsted Kirke har romansk kor og skib i granitkvadre over sokkel. O. 1600 er der gennem triumfmuren brudt en opgang til prædikestolen. På skibets nordside er et våbenhus fra 1800-tallet i teglsten. Ved korets østgavl to murede klokkepiller fra nyere tid.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Thisted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links