Triumfvæg.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1150-1175 (1080-1175 Romansk). Malerierne er malet af Jørlundeværkstedet (o. 1150-1175).

Kalkmalerierne

Triumfvæg. Niche mod nord. Abraham med sjæle i skødet.
.

Kalkmalerierne i Herstedøster Kirke forestiller scener fra det gamle og nye testamente, Dommedag, Kristus/Jesus (Guds søn), Abraham (Patriark), engle, dyr og helgener. Derudover indeholder kalkmalerierne planteornamentik borter og draperier. De ornamentale detaljer viser motiverne ranke og blad.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Motivet, Abraham med sjæle i skødet, er en Paradisgengivelse, der kun findes i den romanske tid og er overleveret os i forholdsvis få tilfælde. Derudover er motivet placeret i en sidealterniche som udsmykning for et sidealter, hvilket også er usædvanligt.

Efter brand i 2010, hvor kalkmalerierne blev kraftitgt tilsodede, er kalkmalerierne blevet genrestaureret i 2011. Der er udført omfattende retoucheringer.

Kirken

Herstedøster Kirke består af romansk skib af kampesten forhøjet med tegl i 1771, jævnbredt sengotisk vesttårn med samtidigt hvælv opført i munkesten over kampestenssyld, sengotisk våbenhus mod nord, som er skalmuret med tegl i moderne tid, samt kor - vistnok fra 1837 - opført i gule mursten som erstatning for det oprindeligt romanske kor. Den romanske triumfmur er bevaret.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links