Korsbæringen og Dommedag.

.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1425-1450 (1375-1475 Gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Midterfelt. Del af Dommedag.
.

Kalkmalerierne i Hvam Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Dommedag, Johannes Døber (Kristi forløber), Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), Mikael (Ærkeengel), Peter (Apostel), Simon af Kyrene (Kristi korsbæring), engle og bomærker. Derudover indeholder kalkmalerierne geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne cirkelslag og bueslag og ranke og blad.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Interessant monokrom udsmykning, hvad enten det oprindeligt var tænkt som en undertegning, eller den fra begyndelsen skulle være i kun en farve.

Kalkmaleriet på skibets nordvæg er i en tilfredsstillende bevaringstilstand. Maleriet er lettere tilsmudset med aflejringer – især på ujævnheder. Der ses enkelte misfarvede reparationer.

Kirken

Hvam Kirke har romansk kor og skib opført i granitkvadre på sokkel. Korbuen er formentlig sekundært udvidet. Kor og skib har flade bjælkelofter. I sengotisk tid er opført et vesttårn i genanvendte kvadre og munkesten. Våbenhuset på skibets sydside er opført i mursten i slutningen af 1800-tallet.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Viborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links