Helligåndsdue i ribbekrydset.

.

Fakta

Malerierne er placeret i sideskib. Malerierne er dateret til 1510-1520 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Geometriske borter på ribber og anden bort på gjordbue.
.

Kalkmalerierne i Præstø Kirke forestiller Helligånden, dyr, vrængefigurer og masker, bomærker og våbenskjolde. Derudover indeholder kalkmalerierne geometriske borter og andre borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, cirkelslag og bueslag, bånd og cirkel, firkant, rombe og trekant.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Stærk opmalede ribbedekorationer i sideskibets seks hvælv. Vrængemaskerne omkring sladrehuller har stor lighed med maskerne i Sankt Mariæ Kirke i Helsingør.

Kalkmalerierne er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Den nuværende langhusbygnings ældste del er vesttårnet fra første halvdel af 1400-tallet. Koret med et femsidet østfag er påbegyndt o. 1450. Skibet er noget senere, mens tre store kapeller, der fremstår som sideskib, er fra o. 1510-20. Kirken, der er helt opført i munkesten, afløste en tidligere bygning på stedet. Korets krydshvælv og femdelte hvælv er samtidige, mens skibets fem uens krydshvælv samt tårnets krydshvælv er sekundære. I sideskibet, der er adskilt fra hovedskibet ved en arkaderække, er der to samtidige krydshvælv i hvert kapel. Kirken blev inden færdiggørelsen skænket til et nystiftet antonitterkloster, men blev igen sognekirke efter reformationen. Sideskibet fungerede indtil nyere tid som kirkens hovedbygning og kor, mens det oprindelige (nuværende) kor var omdannet til sakristi. Kirken står i blank teglmur.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links