Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1300-1775 (1475-1550 Sengotik og 1275-1375 Tidlig gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Selsø Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Anna (Jomfru Marias moder), Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), Simon af Kyrene (Kristi korsbæring), Kristoffer (Helgen, kæmpe), fabelvæsener og fantasivæsener, dyder og laster og indskrifter. Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter og andre borter.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. Specielt, det ene motiv på nordvæggen, straffen for utugt Luxuria, en af dødssynderne, er særdeles usædvanligt. Triumfvæggens udsmykning, motivvalg og sammensætning, er ligeledes usædvanligt. Muligvis kan Anna Selvtredje motivet have været udsmykning af et sidealter.

Malerierne på triumfvæg og skibets 2. fags nordvæg er i en tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Selsø Kirke består af to kor, et romansk, cirkulært kor og et yngre, romansk kor og skib. Det ældste kor, der udgør omtrent tre fjerdedele af en cirkel og har samtidigt hvælv, er opført helt af frådsten med sokkel i samme materiale, mens det yngre kor og skib er af granitkvadre på granitsokkel. Kirken har oprindeligt også haft et rundt skib, som i hvert fald har været delvist færdigbygget, men i slutningen af 1100-tallet eller begyndelsen af 1200-tallet er det erstattet af de nuværende rektangulære kor og skib. Korets hvælv er formentlig fra begyndelsen af 1300-tallet, mens skibets hvælv er fra første del af 1500-tallet. Det senmiddelalderlige våbenhus på skibets sydside er opført i munkesten iblandet kampesten på langsiderne. Vesttårnets nederste stokværk er senmiddelalderligt og opført i munkesten og med samtidigt hvælv i tårnrummet, mens de øvre stokværk er senere tilføjet, muligvis efter reformationen i 1536.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Frederikssund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links