Sneen ligger fredfyldt på gravene på Sankt Mikkels Kirkegård, der er Slagelses ældste kirkegård og oprindelig annekskirkegård for Sankt Mikkels Kirke. På kirkegården er både nedgravede mausoleer, en mindre mosaisk kirkegård og grave fra 2. Verdenskrig.
.

Kirkegården ved Sankt Mikkels Kirke i Slagelse blev nedlagt i 1858, og den sydlige del omdannet til et grønt anlæg med plæne og store træer. Til erstatning anlagdes lidt øst herfor den regelmæssigt opdelte Skt. Mikkels Assistens-Kirkegård (nu Sankt Mikkels Kirkegård), indviet i 1836 og udvidet flere gange. Kapellet fra 1943 er tegnet af J. Adler-Nissen. Her er grave for modstandsfolk og for tyske soldater samt flygtninge fra 2. Verdenskrig. I tilknytning hertil findes en lille mosaisk kirkegård, der var i brug 1863‑1912. Kirkegården ved Sankt Peders Kirke blev tilsvarende nedlagt og er i dag et grønt område med plæne og fuldkronede træer. Skt. Peders Assistenskirkegård (nu Sankt Peders Kirkegård), blev anlagt i 1886 og udvidet flere gange, sidst i 1952. Det første kapel med krematorium og kolumbarium opførtes i 1925 ved arkitekt Swane.

På kirkepladsen ved Sankt Povls Kirke i Korsør findes fra den tidligere kirkegård et empiremonument i form af en sandstensstøtte med vase samt flere gamle ligsten. Noget syd herfor og ud til Storebælt anlagdes i 1825 Korsør Kirkegård, der er regelmæssig og kvartersopdelt og udvidet flere gange, senest i 1953. Kapellet fra 1915 er tegnet af arkitekt Elving og udvidet i 1976.

Vest for Skælskør og ned mod fjorden anlagdes i 1884 Skælskør Kirkegård. Også denne er regelmæssig og kvartersopdelt og udvidet flere gange, også senest i 1953.

Kommunens ca. 30 landsbykirkegårde har alle omgivelsesfredninger. De mange lavmælte landsbykirkegårde omgives typisk af stendiger, kalkede mure og træer og er regelmæssigt opdelt med lave hække omkring gravstederne. Mange ligger i små bysamfund som Agersø, Fårdrup, Lundforlund og Tjæreby. Omø Kirkegård ligger i kanten af landsbyen og ud mod åbne marker, mens Venslev Kirkegård har gamle gravminder og plantninger. Andre har som Havrebjerg og Hemmeshøj Kirkegårde randtræer eller ligger højt som Høve Kirkegård.

Enkelte kirkegårde ligger markant og frit i marklandskabet som Kindertofte og Holsteinborg Kirkegårde. Det gælder ligeledes den stemningsfyldte lille Gudum Kirkegård ved Gudum Å og Tårnborg Kirkegård ved Tårnborg Banke ud til Korsør Nor.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Slagelse Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Kirkegårde