4311-193-1 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311206
Sted- og lokalitetsnummer
230303-132
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1913 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk gravsten fra 1864. Sten af kunstgranit. Se 4311:206, Raben nr. 180. Indskrift: HIER RUHEN TAPFERE PREUSSISCHE SOLDATEN GEFALLEN IN DEN KÄMPFEN VOR DÜPPEL 1864 *** Historik *** Stenen er sat 1924 af "Deutsche Kriegsgräber-Forsorge", hvor en del prøjsiske grave i de senere år er bleven sløjfede (Raben).

Undersøgelseshistorie

2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev muligvis fundet.
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Nybøl Kirkegård for at stedfæste de fredede krigergrave.

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links