4311-238-3 indskrift på stenen
.
4311-238-1 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311238
Sted- og lokalitetsnummer
230208-117
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1850 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4311:238 Tysk mindesmærke fra 1864. Obelisk af granit med rektangulær, sortmalet jernplade. Lille granitsten med jernplade foran obelisken; i anlæg. Obelisken, der er ca.3 m høj, hvoraf postamentet 65 cm, og ca.1 m bred ved basis, står på et trappeformet postament af op til 2 m bredde. Den lille sten er 85 cm høj, 100 cm bred og 50 cm dyb. Beskrivelse anlæg: Obelisken står på en lille høj i et anlæg omgivet af en lav hæk. I hvert af anlæggets hjørner er anbragt et kanonrør. Indskrift: På obelisken: DEN BEI DÜPPEL UND AUF ALSEN IM JAHRE 1864 GEFALLENEN PREUSSISCHEN KRIEGERN. På stenen: HIER RUHEN FELDWEBEL ADOLF LORENZ FÜSILIER CARL KLEIN HORNIST FRIEDRICH REGEL VOM 1. POSENSCH. INFANT. REGT NO 18. GEFALLEN AM 28. MÄRRZ 1864. Beliggenhed: På Sønderborg Vestre Kirkegård. *** Historik *** Disse tre prøjsiske faldne må af danskere være ført med tilbage som sårede fanger efter kampen den 28. marts. De er ikke indført med navne i det danske be¬gravel¬ses¬register. Efter Sønderborg kirkebog blev den 1. april begravet på kirkegården: To prøjsiske soldater af Liv-Grenader-Regimentet, prøjsisk feldwebel Wagenknecht af samme regiment * og to prøjsiske soldater faldne den 28. marts. * En feldwebel Wagenknecht findes ikke i dette regiments tabsliste.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterKrigergrav
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse på Skt. Marie Kirkes kirkegård for at stedfæste de fredede krigergrave.

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links