Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
11065
Sted- og lokalitetsnummer
110212-26
Anlæg
Kulturlag, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1100 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Østerild bys overdrev. Høj, 1,25 x 36 m; beplantet i plantage; sydfoden en smule afskåret af vej, ellers velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2003
Museal besigtigelse - Museum ThyVed boring med håndbor er flg. iagttagelser gjort: På top af høj fra 50 cm under overfladen og indtil 1 meters dybde iagttaget gråsort sand med enkelte trækulspartikler og små stykker brændt flindt. Er vandret lagdelt, men virker ikke som højfyld. Ca. 2,5 m længere mod vest, på siden af højen, iagtoges flyvesand i indtil 50 cm's dybde, herefter i indtil 1 meters dybde vekslende vegetationshorisonter og udfældningslag i flyvesand. Ingen høj.
2003
Museal prøvegravning - Museum ThyVed en mindre prøvegravning blev det påvist, at der på stedet ikke har ligget nogen høj. Forhøjningen er en klit, men i flyvesandet fandtes et kulturlag med mange stykker bearbejdet flint fra senneolitikum eller ældre bronzealder.

Kulturlag

Kulturlag, inden for arkæologien jordlag af varierende tykkelse, dannet af affald efter menneskelig aktivitet. De kan fx indeholde måltidsrester, redskaber og keramikskår. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links